Haftanın tarihinin görünümü
AK Parti’nin “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”ni de içeren 6771 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 21 Ocak 2017’de yasalaştı.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini de içeren 18 maddelik kanunla milletvekili sayısı 550’den 600’e, milletvekili seçilme yaşı ise 25’ten 18’e indirildi. 17 ila 15.
Yeni düzenleme ile TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri 5 yılda bir aynı gün yapılırken, Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisi kesilmez.
Başkan yardımcıları ve bakanlar Cumhurbaşkanı tarafından atanır ve görevden alınır. Bakanlıkların kuruluşu, kaldırılması, görev ve yetkileri, teşkilat yapısı, merkez ve taşra teşkilatlarının kuruluşu Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenir.
TBMM, üye tamsayısının 3/5 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılır.
Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis seçimlerin yenilenmesine karar verirse Cumhurbaşkanı yeniden aday olabilir.
Kanun 16 Nisan 2017 Pazar günü halkoyuna sunuldu. Halk oylamasında yüzde 51,41 “evet”, yüzde 48,59 “hayır” oyu kullanıldı ve anayasa değişikliği kesin sonuçların Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi. 27 Nisan tarihli gazete.
“Güvercin kaygısı” ile biten bir hayat
1954 yılında Malatya’da dünyaya gelen Hrant Dink, anne ve babasının ayrılmasının ardından iki erkek kardeşiyle birlikte Gedikpaşa’daki Ermeni Protestan Kilisesi’nin anaokulunda yaşamaya başladı.
İlköğrenimini bu kiliseye bağlı İncirdibi İlkokulunda, ortaokulu Bezciyan’da, liseyi Üsküdar’da Surp Haç Tıbrevank Yatılı Okulu’nda tamamladı.
Dink, Şişli Lisesi’nden mezun olduktan sonra ilkokulda tanıştığı Rakel Yağbasan ile evlendi. Mahkeme kararıyla adını “Fırat” olarak değiştiren Hrant Dink, bir süre eşi Rakel Dink ile birlikte büyüdüğü Tuzla Çocuk Kampı’nın işletmeciliğini üstlendi.
5 Nisan 1996’da Türkçe-Ermenice ilk sayısıyla İstanbul’da yayın hayatına başlayan Agos gazetesini kuran ve Genel Yayın Yönetmenliğini yapan Dink, çeşitli gazetelerde de köşe yazarlığı yaptı.
13 Şubat 2004 tarihli Agos gazetesindeki yazısı nedeniyle Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Dink, 7 Ekim 2005’te 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Bu dönemde ağır eleştiriler alan ve davalarla karşılaşan Dink, bazı birimler tarafından tehdit edildiğini belirterek yaşadıklarını gazetedeki köşesinde yazdı.
Hrant Dink, 10 Ocak 2007’de yayınlanan “Ruh halimin güvercin tedirginliği” başlıklı son yazısında, son teslim tarihinden ve kendisine amaç göstermek için yürütülen kampanyalardan duyduğu kaygıyı dile getirdi.
Bu yazının yayınlanmasından 9 gün sonra Dink, kurucusu ve genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesinin yakınındaki bir bankadan çıktıktan sonra Halaskargazi Caddesi’nde Ogün Samast tarafından 3 kurşunla vurularak öldürüldü.
Hrant Dink, 23 Ocak’ta Meryem Ana Kilisesi’ndeki törenin ardından Agos gazetesi önünde ve Balıklı Ermeni Mezarlığı’na defnedildi.
Yapılan incelemeler sonucunda cinayetin karakolda yuvalanan FETÖ/PDY üyeleri tarafından işlendiği belirlendi.
Bu kapsamda FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcılar Zekeriya Öz, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek gibi isimler ve dönemin jandarmaları hakkında davalar açıldı.
Diğer önemli olaylar
16 Ocak
1595- Padişah III. Murat 49 yaşında öldü. III. Mehmed tahta çıktı.
1920- Milletler Cemiyeti ilk toplantısını Paris’te yaptı.
1923- Mustafa Kemal Paşa, İzmit’te İstanbullu gazetecilere açıklamalarda bulundu. Mustafa Kemal’in düzenlediği ilk basın toplantısı ertesi sabaha kadar sürdü.
1979- İran Şahı İste Pehlevi, ülkesini terk ederek ailesiyle birlikte Mısır’ın Asvan kentine gitti.
1991- ABD, Irak’a hava saldırıları ve füze saldırıları başlattı.
1996- Avrasya feribotu, Trabzon Limanı’nda dört silahlı kişi tarafından kaçırıldı. Anadolu Feneri açıklarında vapuru demirleyen ve Çeçenistan’a dikkat çekmek isteyen aktivistler, 72 saat sonra güvenlik güçlerine teslim oldu.
1998- Refah Partisi kapatıldı.
2010- 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’da etkinlikler, kentin yedi farklı noktasında kutlamalarla başladı.
2014- Yunanistan’da bir yıl önce mecliste kabul edilen “240 İmam Kanunu”na ek olarak, “azınlık ailelerin çocuklarına Yunanca Kur’an ve din derslerinin Yunanca öğretilmesini” öngören yasa çerçevesinde Batı Trakya’da devlet okullarında okuyan” Yunan devletinin atadığı din adamları göreve başladı.
2015- Uluslararası Ceza Mahkemesi, Filistin’deki savaş suçlarına ilişkin ön soruşturma açılmasına karar verdi.
2016- Tayvan’da 19. dönem başkanlık seçimlerini kazanan Demokratik İlerleme Partisi’nin (DPP) kadın lideri Tsai Ing-wen, ülkenin ilk kadın lideri oldu.
2016- Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun İran’ın nükleer anlaşma kapsamında gerekli adımları tamamladığını açıklamasının ardından ABD ve AB, İran’a yönelik yaptırımları kaldırdı.
2017- Hong Kong’dan Bişkek’e uçan Boeing 747 tipi kargo uçağının Bişkek yakınlarındaki bir yerleşim yerine düşmesi sonucu 37 kişi öldü.
2017- 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni müfredat taslağında yerini aldı.
2018- Türkiye’nin PYD/PKK’ya yönelik olası askeri harekat öncesi tansiyonun arttığı Afrin’de siviller küçük kümeler halinde göç etmeye başladı.
2018- ABD Savunma Bakanlığı, Afrin’de PYD/PKK unsurlarını desteklemediklerini ve DEAŞ’a karşı operasyonlarının bir parçası olarak görmediklerini açıkladı.
2021- Çağdaş Çoksesli Türk Müziğinin gelişimine değerli katkıları olan duayen besteci ve eğitimci Prof. Muammer Sun 89 yaşında aramızdan ayrıldı.
17 Ocak
1875- Karaköy-Beyoğlu ortasında tünel hizmete açıldı. Tünel, dünyanın üçüncü en eski ve en küçük metrosuydu.
1929- Temel Reis çizgi romanı ilk kez yayınlandı.
1946- BM Güvenlik Konseyi ilk toplantısını yaptı.
1958- Türkiye’de modern psikolojinin kurucusu Ord. prof. Mustafa Şekip Tunç, İstanbul’da vefat etmiştir.
1960- Yahya Kemal Müzesi açıldı. Müze, Fatih Külliyesi’nin Baş Kurşunlu Medresesi’nde yer almaktadır.
1987- Bülent Ecevit, Siyasi Partiler Kanunu’nu ihlalden 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.
1991- Müttefik uçaklarının Irak ve Kuveyt’teki hedefleri vurmasıyla Körfez Savaşı başladı.
1995- Japonya’nın Osaka-Kobe bölgesinde 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve 3.000 kişi öldü.
2000- İstanbul’da bir villaya operasyon düzenleyen polisle çıkan çatışmada terör örgütü Hizbullah’ın lideri Hüseyin Velioğlu öldürüldü. Genişletilen operasyonda mezarlıklar ortaya çıkarıldı ve Hizbullah mensupları esir alındı.
2011- Tunus’ta Devlet Başkanı Bin Ali’nin devrilmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmasının ardından ülkede yeni bir ulusal birlik hükümeti kuruldu.
2012- İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesi davasında tutuklu sanık Yasin Hayal’i “Hrant Dink’e kasten azmettirme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.
2013- Tecrübeli gazeteci ve Kanal D Haber Grubu Başkanı Mehmet Ali Birand, tedavi gördüğü hastanede 72 yaşında hayatını kaybetti.
2013- ABD, 1991’den beri ilk kez Somali hükümetini resmen tanıdı.
2014- İstanbul Maratonu, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği tarafından dünyanın en iyi maratonlarına verilen “Altın Etiket” madalyasına üçüncü kez layık görüldü.
2014- Avrupa Konseyi’nde İsveçli diplomat Raoul Wallenberg adına düzenlenen insani yardım ödülü Roma asıllı Türk yönetmen Elmas Arus’a törenle verildi.
2016- AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran’a uygulanan ekonomik ve mali yaptırımların kaldırıldığını duyurdu.
2020- Türk siyasi hayatının önemli isimlerinden eski başbakan Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit, 97 yaşında Ankara’da öldü.
18 Ocak
1778- İngiliz kaşif James Cook, Hawaii Adalarına ulaştı.
1886- Kadınlar, Şukufezar dergisindeki “saç uzun, akıl kısa” ifadesine karşı mücadele başlattı.
1910- Çırağan Sarayı yandı. Saray 1865 yılında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır.
1919- Birinci Dünya Savaşı’nda yenilen devletlerle anlaşmalar yapmak üzere İtilaf Devletlerinin temsilcilerinden oluşan “Paris Barış Konferansı” açıldı. Avrupa haritası yeniden çizildi.
1924- Milli Türk Sendikaları Kongresi İstanbul’da toplandı.
1927- Lozan Antlaşması, Amerikan Senatosu tarafından reddedildi.
1944 – “Trak” isimli yolcu vapuru Çanakkale’den Bandırma’ya giderken kayalara takılarak battı, 24 kişi öldü.
1956- Atatürk’ün kardeşi Makbule Atadan vefat etti.
1991- Hükümet, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden yurt dışında Türk Silahlı Kuvvetleri konuşlandırmak ve gerektiğinde Türkiye’de yabancı asker bulundurmak için yetki aldı.
2010- Gazeteci-yazar Abdi İpekçi’yi öldürmek ve diğer iki gasp suçundan hüküm giyen Mehmet Ali Ağca, Sincan F Tipi Cezaevi’nden tahliye oldu.
2013- ABD’li bisikletçi Lance Armstrong, doping yaparak 7 Fransız Tipi Bisiklet şampiyonluğu kazandığını itiraf etti.
2014- Hindistan’ın Mumbai Müslüman Davudi Buhra cemaatinin lideri Syedna Muhammed Burhaneddin’in ölümü nedeniyle toplanan kalabalığın çıkardığı izdihamda 18 kişi öldü, 40 kişi yaralandı.
2021- Türkiye’nin önde gelen sosyal bilimcilerinden Sosyolog Prof. Dr. Nur Vergin (80) İstanbul’da vefat etti.
2022- İspanya’nın kuzeyindeki Leon şehrinde ikamet eden ve Guinness Rekorlar Kitabı’na göre dünyanın en yaşlı adamı Saturnino de la Fuerte öldü.
19 Ocak
1945- Deutsche Bank ve Deutsche Orient Bank Türkiye’deki faaliyetlerini durdurdu ve tasfiye hazırlıklarına başladı.
1950- Çin lideri Mao Zedong, Ho Chi Minh yönetimindeki Kuzey Vietnam’ı tanıdı.
1960 – İsveç’in başkenti Stockholm’den Ankara’ya gelen İskandinav Havayolları’na (SAS) ait yolcu uçağı, Esenboğa Havalimanı yakınlarında düştü, 42 kişi öldü.
1966- Nehru’nun kızı Indra Gandhi, Hindistan başbakanı oldu.
1969- Prag’da Jan Palach adlı bir öğrenci, Sovyetler Birliği’nin Çekoslovakya’yı işgalini protesto etmek için kendini ateşe verdikten 3 gün sonra öldü. Prag’da protestolar düzenlendi.
2005- Londra’da Royal Academy of Arts’ta “Türkler: Milenyum Yolculuğu 600-1600” sergisi açıldı.
2007- Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink silahlı saldırı sonucu öldü. Zanlı Ogün Samast, ertesi gün Samsun’da yakalandı.
2011- Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, Demokrat Parti’den istifa etti. Mecliste temsil edilen parti sayısı 6’ya düştü.
2012- Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesini ve 5 yılda bir yapılacak seçimleri içeren ve 11’inci Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin 7 yıl olmasını öngören Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Türkiye Meclisi.
2014- Adana’da jandarma ekipleri, Adana-Ceyhan istikametinde seyir halindeki 3 TIR’da arama yaptı. Adana Valiliği, “Üç araçta Cumhuriyet savcılığının talimatıyla yapılan kontrollerde, personelin MİT’in rutin görevlerini yerine getirdiği anlaşıldı.” açıklama yaptı
2015- Meclis, 10 yıl aradan sonra Büyük Konsey’i oyladı. Genel Kurul’da yapılan gizli oylamada eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Hakim Bağış ve Erdoğan Bayraktar Yargıtay’a kabul edilmedi.
2015- Olimpiyat şampiyonu kayakçı Lindsey Vonn, mesleğinin 63. zaferini kazanarak “Alp Disiplini Dünya Kupası tarihinde en çok kazanan kadın sporcu” oldu.
2018- 15 Temmuz darbe girişimi sırasında TRT’nin Ulus’taki yerleşkesi ve Digitürk binasının FETÖ tarafından işgal edilmesiyle ilgili 57’si tutuklu 93 sanığın yargılandığı davada 23 sanık ağırlaştırılmış müebbet, 35 sanık müebbet hapis cezasına çarptırıldı. .
2021- Çin’de somatik hücre nükleer transfer yöntemiyle bir orman kedisi klonlandı. 75 gramlık yavru kediye “barış” anlamına gelen Ping’an adı verildi.
2022 – New York Doğu Bölge Mahkemesi’ne aday gösterilen Bangladeş asıllı Nusrat Jahan Choudhury, ABD’de federal yargıçlığa aday gösterilen ilk Müslüman kadın oldu.
20 Ocak
1793- Fransa Kralı XVI. Louis giyotinle idam edildi.
1895- Darülaceze kuruldu.
1918- Midilli Kruvazörü İmroz açıklarında mayına çarparak battı. Birinci Dünya Savaşı’nın başında Çanakkale Boğazı’ndan geçmesine izin verilen ve daha sonra Osmanlı Devleti tarafından satın alınan Alman gemilerinden Goeben ve Breslau’ya “Midilli” adı verildi.
1921- Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulmasından sonra 23 maddelik ilk anayasa olan “Teşkilat Esasiyesi” kabul edildi.
1936- Ankara’da Sanayi Kongresi toplandı. Toplantıda İkinci Beş Yıllık Sanayi Planı’nın asılları kabul edildi.
1947- Fransız Daimi Hükümeti’nin lideri Charles de Gaulle, siyaseti bıraktığını açıklayarak görevinden istifa etti.
1956- Yaşar Kemal, “İnce Memed” adlı romanıyla Varlık dergisinin Roman Ödülü’nü kazandı.
1961- Londra Konferansı’nda Rumlar federal yönetim tezini reddettiler. Bunun üzerine Kıbrıs Türk Toplumu temsilcileri konferanstan çekildi.
1993- ABD’li oyuncu Audrey Hepburn 64 yaşında öldü.
1994- Sahneye çıkan ilk Türk kadını Devlet Sanatçısı Bedia Muvahhit, 97 yaşında İstanbul’da vefat etti.
2003- Merkezi Nüfus Yönetim Sistemi (MERNİS) hizmete açıldı.
2010- Hamas lideri Mahmud el-Mebhuh, Dubai’deki otelinde öldürüldü.
2013- ABD’de ikinci kez başkan seçilen Barack Obama yemin ederek ikinci dönemine resmen başladı.
2014- İran ile P5+1 ülkeleri arasında nükleer programa ilişkin varılan anlaşma uygulanmaya başlandı.
2017- Amerika Birleşik Devletleri’nin 44. Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray’a veda etti. 45. Başkan Donald Trump, Kongre’de yemin etti.
2018- ABD’de federal hükümet, Donald Trump’ın başkanlığının birinci yıldönümünde, geçici bütçe tasarısı Senato’dan geçemediği için resmen kapandı.
2018- Genelkurmay Başkanlığı, Suriye’nin Afrin kentindeki PKK/KCK/PYD/YPG, DEAŞ ve El-Düstür terör yuvalarına yönelik “Zeytin Dalı Harekatı”nı 20 Ocak 2018 tarihinde başlatmıştır.
2020- TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca vefat etti.
2020- Olimpiyat ve dünya şampiyonu eski milli güreşçi Kazım Ayvaz 83 yaşında vefat etti.
2021- ABD’nin ilk kadın genel başkan yardımcısı seçilerek tarih yazan Kamala Harris, Washington’da düzenlenen törenle yemin etti. Harris, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk siyahi Hintli ve Karayipli kadın lider yardımcısı oldu.
2022- İskoçya’da bir çatı katında bulunan Kanuni Sultan Süleyman’ın da aralarında bulunduğu padişah portrelerinden oluşan koleksiyon, müzayede evi Sotheby’s tarafından 24 milyon 563 bin liraya açık artırmaya çıkarıldı.
2022- 2021 yılında Belçika’dan dünya turuna çıkan Zara Rutherford, dünyanın çevresini dolaşan en genç ve bunu hafif bir uçakla yapan ilk kadın pilot oldu.
21 Ocak
1522- Rodos fethedildi.
1774- Padişah III. Mustafa öldü, tahta I. Abdülhamid çıktı.
1924- Sovyet Devrimi’nin mimarı Vladimir İlyiç Ulyanov Lenin öldü.
1946- İş ve İşçi Bulma Kurumu kuruldu.
1951- Kore’den ilk hasta ve yaralı grubu Ankara’ya geldi.
1952 – Milli Savunma Bakanlığı, Kore’de 34 subay, 46 astsubay ve 1252 erin şehit olduğunu açıkladı.
1954- İlk nükleer denizaltı USS Nautilus seferine çıktı.
1958- Rumların “Enosis” görüşüne karşı kendi örgütlenme çalışmalarını başlatan Kıbrıslı Türkler, gelişmelere paralel olarak “bölünme” görüşünü geliştirdiler. Lefkoşa’da ‘taksim’ lehine gösteri yapan Kıbrıslı Türk gençlere İngiliz askerleri müdahale etti, bir genç ağır yaralandı, 6 kişi tutuklandı.
1961- Saraçhane Tiyatrosu açıldı. İlk olarak Cevat Fehmi Başkut’un “Hacıyatmaz” adlı oyunu sahnelendi.
1972 – Cidde’ye hacı götüren THY’ye ait “Marmara” uçağı, yolcusuz dönüşünde Adana Havalimanı’na 5 kilometre uzaklıktaki Saruhanlı Köyü yakınlarında düştü. Uçakta bulunan 5 mürettebattan biri olan hostes Hülya Maviler hayatını kaybetti, diğerleri yaralandı.
1996- Filistin’de yapılan ilk seçimde Yaser Arafat devlet başkanı seçildi.
2010- Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Orhan Alp vefat etti.
2012- Türkiye’de ilk yüz nakli, Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde gerçekleştirildi.
2013- Topluma özellikle çocuklara deprem bilincini aşılamak için çalışan Türk Kızılayı’nın diğer adıyla “Deprem Dede” Genel Başkanı Başdanışmanı. Ahmet Mete Işıkara, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede 71 yaşında vefat etti.
2013- Genelkurmay Başkanlığı tarafından siber saldırılara karşı “Türk Silahlı Kuvvetleri Siber Savunma Merkez Başkanlığı” kuruldu.
2013- Endonezya’nın başkenti Cakarta’da yağışların yol açtığı selde 26 kişi hayatını kaybetti, 103 bin kişi de yer değiştirmek zorunda kaldı.
2015- Eskişehir’de üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın Gezi Parkı olayları sırasında darbe sonucu ölümüne ilişkin davada 6 sanık 3 yıl 4 ay ve 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.
2016- Kalp krizi geçiren Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, sevk edildiği Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’nde 56 yaşında hayatını kaybetti.
2017- Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda AK Parti’nin 18 maddeden oluşan ve “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”ni de içeren 6771 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 339 oyla kabul edilerek yasalaştı.
2017- Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Personel Yönetmeliği “Jandarma ve Sahil Güvenlikte görev yapan kadın işçiler, başlarına giydikleri tek renk, desensiz kıyafetleri şapka, kasket veya altına giyebilirler” şeklinde düzenlendi. yüzünü kapatmadan bere ördüler”.
22 Ocak
1517- Osmanlı ordusu Memlük ordularını Ridaniye Savaşı’nda yendi. Bu savaştan sonra halifelik Osmanlılara geçti.
1561- İngiliz devlet adamı ve filozof Francis Bacon doğdu.
1842- Veteriner Mektebi (Veteriner Fakültesi) açıldı.
1901 – İngiltere Kraliçesi Victoria 82 yaşında öldü.
1905 – Birinci Rus Devrimi başlar. Çar’ın birliklerinin Kışlık Saray’a dilekçe vermek için yürüyen personele ateş açtığı “Kanlı Pazar” olarak bilinen günde 500 personelin öldürülmesinin ardından isyanlar çıktı.
1949- Çin’de Mao Zedong, Kızıl Ordu ile Pekin’e girdi.
1972- Brüksel Antlaşması imzalandı. Antlaşma, İngiltere, İrlanda, Danimarka ve Norveç’in 1 Ocak 1973’ten itibaren Avrupa Ekonomik Topluluğu’na (AET) üye olmasını şart koşuyordu.
1987- Yüksek Sağlık Kurulu Türkiye’de tüp bebek uygulamasının başlatılmasına karar verdi.
1989- Sovyetler Birliği’nde ilk kez “Uluslararası Güzellik Yarışması” düzenlendi. Yarışta Türkiye’yi temsil eden Meltem Hakarar birinci seçildi.
1996- Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) kuruldu.
2000- Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu’nun ölümüyle ilgili davada MHP Milletvekili Cahit Tekelioğlu’na 2 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası verdi. MHP Milletvekili Mehmet Kundakçı beraat etti.
2006- Eski SHP Genel Başkanı Aydın Güven Gürkan, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede 65 yaşında vefat etti.
2008- “Ergenekon” soruşturması kapsamında emekli Tuğgeneral Veli Küçük, avukat Kemal Kerinçsiz, gazeteci Güler Kömürcü, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın ve Halkla İlişkiler Sözcüsü Sevgi Erenerol ve Susurluk davası tutsağı Sami Hoştan’ın da aralarında bulunduğu 33 kişi tutuklandı.
2013- Ortaköy’de Galatasaray Üniversitesi’nin 142 yıllık binasında çıkan yangın, 4,5 saat süren itfaiyenin müdahalesiyle söndürüldü. Binanın çoğu kullanılamaz hale geldi. Elektrik kontağından çıktığı belirlenen yangında çok sayıda tarihi eser ve kitap kül oldu.
2014- Suriye’deki iç savaşa çözüm bulmayı amaçlayan Cenevre-2 Konferansı İsviçre’nin Montrö kentinde başladı.
2014- Dünya Ekonomik Forumu’nun 44. Davos yıllık toplantısı başladı. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, barışa, ekonomiye ve teknolojiye yaptığı katkılardan dolayı “Davos’un Ruhu” ödülüne layık görüldü.
2015- Somali’nin başkenti Mogadişu’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınında bulunan ve Türk heyetinin kaldığı Atfeya Oteli bomba yüklü araçla saldırıya uğradı.
2015- Cansen Başaran-Symes, TÜSİAD’ın yeni Yönetim Kurulu Başkanı oldu.
2016- Bir dönem pankreas kanseri tedavisi gören eski CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, 76 yaşında Ankara’da hayatını kaybetti.
2016- 16 Ekim’de Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden gönderilen Türksat 4B uydusu, yörüngedeki Türksat AŞ’ye teslim edildi.
2017- Gençlerbirliği SporKulüp Lideri İlhan Cavcav, tedavi gördüğü hastanede 82 yaşında hayatını kaybetti.
2018- Eski Devlet Bakanı ve Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan, Ankara’da tedavi gördüğü hastanede 91 yaşında vefat etti.
2018- NATO, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye’de terör örgütü YPG/PKK tarafından işgal edilen Afrin bölgesine düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili olarak, “Bütün ülkelerin kendilerini savunma hakkı vardır.” değerlendirmesini yaptı.
2018- Yönetmen Tolga Karaçelik’in yazıp yönettiği “Kelebekler” dünya prömiyerini yaptığı Sundance Sinema Festivali’nde uzun metraj dram kategorisinde “Dünya Sineması Büyük Jüri Ödülü”nü kazandı.
2021 – Birleşmiş Milletler, Nükleer Silahların Yasaklanmasına İlişkin Antlaşma’nın yürürlüğe girdiğini duyurdu.
2022- Çinli bilim insanları 833 kilometre fiber optik kablo üzerinde kuantum anahtar dağıtımı gerçekleştirerek bu alanda rekor kırdı.