Türkiye’nin Yeni Sorunu: Kayıtsız Telefon Kullanımı
Türkiye’de artan fiyatlar ve yurt dışından getirilen eserlerin pasaport kayıt fiyatlarının yüksek olması, kayıtsız telefon kullanımını artırdı. İşte Türkiye’nin yeni sayısından ilk detaylar.
Türkiye’de başta telefon olmak üzere teknoloji ürünlerinin fiyatları arttı. Artışın ardından yurt dışından telefon getirmek isteyenlerin önüne geçmek amacıyla pasaport kayıtları 30 bin TL sınırının üzerine çıkarıldı. Böylece yurt dışından telefon getirmenin hiçbir avantajı yokken, kayıt dışı kullanımın arttığı ortaya çıkıyor.
Kayıtdışı Ekonomide Tam 7 Milyon!
Ekonomim’de yayınlanan konuyla ilgili özel haberde, Türkiye’de resmi olarak 11,5 milyon cihazın satıldığı belirtildi. Ancak dikkat çeken nokta kayıt dışı rakamlardır. Kaynağa göre Türkiye’de 7 milyon kayıt dışı kullanım var. Resmi satışa yakın oranda kayıt dışı kullanımın olması ve tespit edilemeyen kullanımların da yaşanacak olması, Türkiye’de yeni bir sorunun ortaya çıkacağını da ortaya koydu. Yurt dışından getirilen telefonlar için alınan tedbirlerin çözüm olmadığı görülürken, fiyatların yüksek olması nedeniyle vatandaşların kayıt yaptırmak konusunda isteksiz olduğu da görüldü.
Klonlanan Telefon Sayısı 4 Milyon civarında
Yapılan değerlendirmelere göre yurt dışından Türkiye’ye getirilen cihazların sadece 1 milyonu resmi olarak IMEI’ye kayıtlıydı. IMEI kaydı olmadan kullanılan cihaz sayısı 1,5 milyona ulaşırken, klonlama olayları da arttı. Aynı özelliklere sahip telefonlarda gerçekleştirilen klonlama işlemlerinin sayısı artık 4 milyona ulaştı. Konuyla ilgili haberde yorum yapan Taşınabilir Bağlantı Cihazları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, alınan tedbirlerin rastgele bir çözüm sağlamadığını vurguladı. Turnacı, “Rakamlar şu ana kadar uygulanan reçetenin işe yaramadığını gösteriyor. İthalat artmaya devam etti ve kayıt dışılık artmaya devam etti. Tüketicinin telefona ulaşmasını zorlaştırmak yerine taksitlerle ve düşük vergilerle kolaylaştırmak hem kayıt dışı işlemleri azaltacak hem de vergi kayıplarını azaltacak. Ayrıca yeni çözüm önerileri de sunarak, “Bu yöntemin denenmesinde fayda var” dedi.
Türkiye’deki yüksek kayıpsız kullanım oranına yönelik yeni bir düzenleme yapılması bekleniyor.