Limon nasıl saklanır? Limon suyunu saklamanın püf noktaları…
Limon, turunçgiller familyasına ait bir meyvedir. Günlük hayatta yemeklerden cilt bakımına ve hatta temizliğe kadar pek çok yerde görülebilmektedir. Limon sadece suyuyla salatalarımızı tatlandırmak için kullanılmaz, kabuğu bile kullanılır.
Tatlılarımıza hoş bir koku ve lezzet vermek için sıklıkla limon suyu veya kabuğu kullanılır. Bu yüzden limon mutfaklarımızın vazgeçilmez malzemelerinden biridir. Ancak limonlar depolanırken doğru koşullar uygulanmadığı takdirde çürüme ve kuruma eğilimi yüksektir.
Limon çok asitli bir meyve olmasına rağmen buzdolabında saklansa bile zamanla küf oluşabilir. Limonları uzun süre taze tutmak zor olsa da alacağınız basit önlemlerle çabuk bozulmalarının önüne geçebilirsiniz.
İşte limonları saklamak için bilmeniz gereken kolay mutfak tüyoları…
LİMON NASIL SAKLANIR?
Limon, oda sıcaklığında veya yaz aylarında çabuk bozulma eğiliminde olan bir narenciye meyvesidir. Işıktan ve ısıdan korunan bir limonun yaklaşık ömrü 7-8 gün kadardır. Bu nedenle limonları buzdolabında saklamak onları taze tutmanın en iyi yollarından biridir.
Limonu saklarken en sık yapılan hatalardan biri onu diğer meyvelerle birlikte saklamaktır. Limon hiçbir meyveyle, hatta elma, muz, armut gibi meyvelerle birlikte saklanmamalıdır. Meyveler limonun çabuk olgunlaşmasına ve dolayısıyla çabuk bozulmasına neden olabilir.
Limonları saklarken dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de, çabuk sıkmayacaksanız kesmemenizdir. Ortam çok sıcaksa asla limonları dışarıda muhafaza etmeyin. Limonları buzdolabının orta rafında dondurucu poşete koyarak saklayabilirsiniz.
Kesilmiş limonları saklamak istiyorsanız buzdolabına koymadan önce onları streç filmle sarın. Bu sayede kesilmiş limon daha fazla su kaybetmez ve kurumadan yaklaşık 3-4 gün dayanır.
Limonların bütün olarak dondurulması veya dilimlenmesi tavsiye edilmez. Ancak limonu dondurarak muhafaza etmek istiyorsanız limonu ince dilimler halinde kesip yağlı kağıt serilmiş bir tepsi üzerinde dondurucuda dondurun. Birkaç saat sonra donmuş olan limon dilimlerini çıkarıp buzdolabı poşetlerine koyun ve dondurucuda saklayın. Bu formda dondurduğunuz limonları tatlıların üzerinde süs olarak kullanabilir, içeceklerinize renk katabilirsiniz.
LİMON SUYU NASIL SAKLANIR?
Limonları saklamanın bir başka yolu da suyunu sıkmaktır. Taze sıkılmış bir limonu buzdolabında 4 güne kadar tazeliğini kaybetmeden muhafaza edebilirsiniz.
Limon suyunu buzdolabında 4 güne kadar saklamak kısa bir süre gibi görünüyorsa dondurarak da muhafaza edebilirsiniz. Limon suyunu dondurucuya dayanıklı kaplara veya buz kalıplarına koyarak dondurabilirsiniz. Bu durumda gerekirse limonatayı daha sonra yapabilir veya suyunu çözerek salatalarda kullanabilirsiniz.